Boreftse Berichten

Donateurs ontvangen twee maal per jaar de Boreftse Berichten  met foto’s en verhalen over verre en dichtbije Bodegraafse historie.
Oude Boreftse Berichten zijn voor leden voor € 2,-  en voor niet leden € 3,-, te verkrijgen via het secretariaat (of via de bestuursleden). Tevens verkrijgbaar op de fotobijeenkomsten evenals de nog niet uitverkochte boeken.

Nr 30 september 2018

BB 30

Met o.a.
Historie van de PTT in Bodegraven
De Lutherkerk
Sanering van de melkbezorging
Izaak Hoogendoorn.

 

 

 

 

Nr 29 maart 2018

cover bb 29
Met tal van onderwerpen is het weer een interessante uitgave:
* Een verhaal over een gebeurtenis in 1961; zal Brigitte Bardot ècht de Bodegraafse skelterbaan bezoeken?
* Een olympisch kampioen uit 1928
* Een mooi verhaal over een “kostkip” in de oorlogsjaren
* Boer Cor Beijen, volgens de schrijver een “vrijgezelle zonderling”
* En nog veel meer is te lezen in deze uitgave.

 

Nr 28 september 2017

Boreftse berichten 28 (2017)

In dit nummer onder meer: Ziekenvervoer, Hoe de Hornpolder Bodegraafs werd, Advertentie Novabioscoop en Zwervers in de Meije.

 

Nr 27  maart 2017

scan_20170222

In dit nummer
De slag bij Bodegraven, De geschiedenis van boerderij Javarust en Oliehandel ‘De Concurrent’.

 

Nr 26 September 2016

bb26 2016

Met o.a.
Gymnastiekvereniging “Hercules” In 1909 is door een initiatief van de heer M. Vink van de Bodegraafse schietvereniging “Willem Tell” gymnastiekvereniging Hercules opgericht. Het turnen was in de beginjaren heel wat anders dan nu. Aanvankelijk was het alleen voor mannen. De vereniging werd opgericht voor gymnastiek en lichte atletiek.
Een eeuwenoud beroep
Zeker in Nieuwerbrug was de zwanenhouderij en –fokkerij in de afgelopen eeuwen een belangrijk middel van bestaan. Na de Tweede Wereldoorlog waren twee Van Leeuwens hierin actief: één ten zuiden en één ten noorden van de Oude Rijn. Nieuwe muziektent in gebruik genomen De huidige muziektent op het Raadhuisplein is aan kritiek onderhevig, maar met de muziektent uit de 50-jaren was het niet anders. Sommige zagen het deksel van de kist ……. Over Spokersbrug bestaan heel wat, afwijkende, legendes.
Put van Broekhoven
Beroepen en bedrijven te Bodegraven

 

Nr 25 Maart 2016

boreftse berichten mrt 2016
In dit nummer  o.a. De grafsteen van Gerrit Beijen, Aad Veelenturf vertelt over de Fam. Koot en Gids voor Bodegraven 1985.

 

Nr 24 September 2015
boreftse berichten sept 2015In dit nummer onder andere Het Rode Dorp de geschiedenis van 18 volkswoningen aan de Noordzijde, Een bioscoop in Bodegraven, De boom van Ome Dirk.
Tevens het jaarverslag van 2014.


boreftse berichten nr 23 2015

Nr 23 Maart 2014
In het maartnummer onder andere een verhaal dat speelt rond 1900 over zwemkampioen Engel Douwes Dekker, in memoriam Cees Beunder, de geschiedenis van de architect Daniel Scheer en verhalen verteld door caféhouder Kees van der Zwaan.
Verder foto’s van leerlingen van de Da Costaschool en de Openbare Lagere School uit 1917 en 1943. Een verhaal over de smokkellaarsroute achter Fort Wierickerschans en nog veel meer verhalen.

Nr 22 September 2014
Van het bestuur; Twee keer burgemeester Croles; Archeologie in Bodegraven; Kaaspakhuizen in de Kerkstraat; Op zomerse Pinksterdagen; Noordzijde 83; Boerenoorlog; Op het internet is alles te vinden; De kerk in de Nieuwstraat; De associatie tot aanleg en onderhoud van de weg tussen Gouda en Bodegraven; De RK jongensschool; Foto gasfabriek; De eeuwenoude herberg; Veranderende straatnamen; Foto tijdens de mobilisatie; Foto gymdemonstratie; Foto kaasmarkt 1940.

Nr 21 Maart 2014
Van de redactie; BZ&PC kampioen; Van het bestuur; Rectificatie; Van de postwagen naar…; Naamlijst van de telefoondienst; Lied; Joop van der Schouw; Dorpsbestuur 17e en 18e eeuw; Kaaspakhuis Noordstraat 27; Uit de kranten van 1951; Jilles Beijen; Ria van Velsen; De geschiedenis herhaalt zich; Herinneringen aan Bodegraven.

Nr 20 September 2013
Van het bestuur; Schoolfoto Jozefschool 1950; KAAS, kaas en nog eens kaas; Turkenburg; Altas van Stolk; 75 jaar stichting zwembad Bodegraven; De winkel van Joop Brouwer; De vlag; Oude foto’s; Andrélon; Uit de kranten; De bevolking van Bodegraven; Arie Balvert; De grens tussen Bodegraven en Zwammerdam; Vijverfestival; Het zevende boek; Bodegraven’s roem verspreid over de wereldzeeën.

Nr 19 Maart 2013
Van de voorzitter; van de redactie; Schoolfoto; Erfrecht van heel lang geleden; Bodegraven, het kaasdorp van weleer; 90 jaar geleden; Elk vogeltje zingt; De tuin van Ghesel-Grothe; Omlegging van de Rijn; Hekken; Kerkelijke aangelegenheden; Kom nu maar eens om zo’n garantie; Oplossing rebus; Advertentieblas 1910; Het paard van Boreft; Bijna 68 jaar geleden; Oud nieuws; Op doorreis; Waauw! Een primeur; Cobus Walraven.

Nr 18 September 2012
Van de voorzitter; Van de redactie; Hans Versteegt; Monumenten en erfgoed in Bodegraven-Reeuwijk in 2012; Foto Prot. Chr. onderwijs in Bodegraven 1958; Kampioenen; Rijn-Rees; Oude bomen; Klachten over het Openbaar Onderwijs in de Bodegraafse Meije in 1901; Foto’s station Bodegraven; De Steeg van Bodegraven; De Kerkweg; Bijna verdwenen; De Vijzel, de vergulde Gaper; In onze jonge jaren ging je niet vaak uit; Zeepfabriek Van Dam; Oud nieuws; Rebus; Bodegraven-Amsterdam-Moskou; Bruggemeesters waren oppermachtig; Dubbel jubileum bakkerij Van Zelderen.

Nr 17 Maart 2012
Van de voorzitter, Schoolfoto, Beursgebouw, Prins Hendrikstraat vroeger en nu, Varen, Gedroogd gras, Alles voor een beter Bodegraven, Spreektaal in Bodegraven en omstreken, Mevr. A. de Ruyter-Schoo, Voorboden van bittere tijden, Waterpuit Iz van ’t Hof, Soldaatje spelen, Leve de boerenstand, Echt historisch brengen jullie niet zoveel, Schietvereniging Willem Tell, Oude rekeningen vertellen, Bakker Boonzaayer, Dominee Cornelis Houtman, De HKB en het RHC, De avonden.

Nr 16 September 2011
Omslagfoto: Opperbrandmeester D. Turkenburg bij de brug na de brand op 31 mei 1870; Van de redactie; Van het bestuur; Klassenfoto; Oproep; Gemeente Bodegraven-Reeuwijk; Bruggen in Bodegraven en Nieuwerbrug; “Soli Deo Gloria”; Gemeentebode Kees van Zelderen; 4-mei lezing voor schoolkinderen; Oude bomen in Bodegraven; Het geslacht Veelenturf; Esto 75 jaar; Raadsbesluiten Cor Hamoen; De Hollandse Leeuw; Eendracht maakt macht, door Rob Alkemade; Romeinse helm op nieuwe plek; De vondst van Iz van ’t Hof; En zo verandert er wat.

Nr 15 Maart 2011
Omslagfoto: school met de bijbel; Van de redactie; Van het bestuur; Klassenfoto; De melkboer is weg; Hoefslag; Burggraaff; Bodegraven-Gouda; Oproep; BZ&PC; Oproep; Hij alsdan gezegde wijkmeester; Heel oud nieuws; Waar komt het vliegveld; Uit de pers; Beroepen van vroeger; In Bodegraven de eerste echte skelterbaan; Het boek Boreft op klompschoenen.

Nr 14 September 2010
Omslagfoto: Bodegraven in 1925 gezien vanaf de watertoren; Van de redactie; Van het bestuur; Schoolfoto; Korenmolen De Arkduif; Mensen die Bodegraven maken tot wat het is; De boerenfamilie Vergunst; Van vroeger; Kapsalon “Jaqueline”50 jaar; Voorgevoelens?; Policie verordening; Boreft op klompschoenen; Het Evertshuis; De beurtvaart en hoe het groeide; Enkele wetenswaardigheden.

Nr 13 Maart 2010
Omslagfoto: Een van de mooiste huizen in de Meije; Van de redactie; Van de voorzitter; De 500e donateur; De Hollandse boerderij Meije 63; Winkels voortaan al om acht uur dicht; Een wensch in vervulling gebragt; Op zoek naar herinneringen op Rijksweg 12 in de oorlogsjaren; Foto’s uit de oude doos; Ned. Herv. kerk op de Oude Markt; Twee geloven op één kussen; Rijwielhandel Van Vliet; Een wandelend postkantoor; Klokken die niet licht verslijten; De winkel van Sinkel; Kruideniers op Weijland; Een ernstig spoorwegongeluk op de Wierickebrug; Orgel R.K. kerk in de Meije; Uit particulieren en andere archieven.

Nr 12 September 2009
Bij de foto op de voorpagina; Van de redactie; Van de voorzitter; De winter was weer daar; Het bronzen plaatje met de W; Er is naar uitgekeken; Vrijwilligers gevraagd; Het laatste nieuws; Zoggedistel; Kopperzegels met Bodegraafse plaatjes; De klassenfoto; Verzoek van Piet Maaskant; Bericht van Adriana Kool; 90 jaar geleden; Boreftse kaasmarkt 27 mei 1919; De dorpskerk; Napoleontische zandgaten; Uithangborden; Die Rhijnse Sangers; Trekhonden; Kent u ze nog?; De motte; 100 jaar Chr. gymvereniging DOS Bodegraven; Persoonlijke belevenissen in oorlogstijd; Willibrorduskerk door de brand verwoest; Mijn overgrootvader schreef…

Nr 11 Maart 2009
Bij de foto op de voorpagina; Van de redactie; Van het bestuur; Het laatste nieuws; Uit het archief een advertentie; Klassenfoto; Molens aan de Vliet in Bodegraven; Archieffoto’s van Bodegraven uit het archief van Bert de Hertog; Bim…Bam Kom…dan; Oproep; Tentoonstelling Hero B. de Groot in Bodegraven; Schots varken; Bronzen plaatje; Kaashandelaren in Bodegraven.

Nr 10 September 2008
Van de redactie; Van het bestuur; Het laatste nieuws; Boreft is niet meer wat het was; Elseviers weekblad denkt aan vliegveld Bodegraven; Klassenfoto; De officier van justitie bericht aan Burgemeester Le Coultre; Patrouilles op zon- en feestdagen in 1890; En een dienstbode; Interneringsdepôt Wierickerschans 1851; Café De Tram; Gemeentewapen Zwammerdam; De Bouwsteeg door de jaren heen; De Bodegraafse automarkt 1949-1951; Hotel Van Haaften; Een nieuwjaarswens uit de Bodegraafse Meije; Bladzijde uit een doopboek van de Hervormde Kerk; Rehoboth en Berea; Krantenknipsels; Zoekplaatje Brugstraat; Bakkerij Jelluma voorheen Boonzaaijer; Oude Markt; Gevels in Bodegraven.

Nr 9 Maart 2008
Van het bestuur; Het laatste nieuws; Het Alziend Oog; Klassenfoto; Bodegraven 1918; De Witte Hit;
Verkeersmiddelen; Dienet Scone; Bodegraafse liederen; De telefoon in Bodegraven; Gezichten op Bodegraven;
Oude correspondentie; Het wapen van Bodegraven; Gevels in Bodegraven; 50 jaar geleden; Gijs Vogelaar; Gevelstenen;Touwslagerijen in Bodegraven.

Nr 8 September 2007
Het laatste nieuws; Oproep; Klassenfoto; De Overtocht met R.K. kerk; Twee Bodegravers in het kasteel van Woerden anno 1795; Verdwenen spoorputten; Wie het weet mag het zeggen; De Kaai; Het alziend oog; Herinneringen; Gevels in Bodegraven; Twee Bodegraafse volksliederen; Jong Nederland in vrijheid; Boreft is oud; 100 jaar zuiver water in Bodegraven.

Nr 7 Maart 2007
Boerderij Leeuwendeel; De dorpsschoolmeester; S.S. Bodegraven; Tweemaal Brugstraat; Tarieven der tolgelden; Zweeds wittebrood; Schaatsenmaker Bos; Advertentie in de krant; Oproep; Franciscanessen in Bodegraven; Drukkers in Boreft; Zo was 1956 voor ons.

Nr 6 September 2006
Het water komt – 1726; Het tweede zwembad in Bodegraven; Schoolfoto; Timmerwerkplaats en kistenmakerij;
Molen de Arkduif; De Van Tolstraat; Stoomboot Maatschappij “De Vereeniging”; Uit oude kranten.

Nr 5 Maart 2006
Ware verhalen – Roze zwarte varkens; Het eerste zwembad in Bodegraven; Reactie op het vorige nummer;
Smederijen in Bodegraven en De Meije; Morgengeld; Boeren-lekendichter Rosenboom; Verslag gezondheidscommissie; Schoolfoto; Problemen rond de Bodegraafse schutterij; Uit de krant van 100 jaar geleden.

Nr 4 September 2005
Het Miland van de Graven en Bisschoppen door Cock Karssen; De Meije-hoeve; boerderij op historische grond door Kees van Zelderen; Reactie op Boreftse Berichten maart 2005 door H.E. Molenaar; De eerste bestrating in Bodegraven door Cor Hamoen; Een tweede Rijnbrug in de 17e eeuw door Cor Hamoen; Schoolfoto; Een onbekende foto; Gemoedsbezwaren door Wim Kusee; Bezoek van de koningin; Gedicht over Bodegraven; Vreemde snuiters ongewenst door Wim Kusee.

Nr 3 Maart 2005
Bodegraven in de 2e Wereldoorlog door Cock Karssen; Twee Joodse families door Cock Karssen; Het verzet tijdens de 2e Wereldoorlog door Cock Karssen; Schietvereniging in de vorige eeuw door Cock Karssen; Een brokje Bodegraafse geschiedenis behouden door J. Ph. Labordus; Uit de krant van 1905.

Nr 2 September 2004
Eeuwfeesttoren in Nieuwerbrug door Wim Kusee; De Limes in het westelijk kustgebied van de Lage Landen door Frits van Loenen; De eerste molens van “Zuidzijde van Bodegraven” tot 1564 door Leo van der Vlist; 100 jaar plaatselijke pers door Wim Karssen; De bierbrouwerij “Het Wapen van Bodegraven” 1827-1865 door Rob Alkemade; Bodegraafse bijnamen door Henni Baars-Brak; Archieven en internet door Jan van Jaarsveld; Moderne ontwikkelingen in 1914 door Wim Kusee.

Nr 1 Maart 2004
Groenoord; een boerderij aan Buitenkerk door Rob Alkemade; Munten uit Bodegraven door Wim Kusee; Een brief uit 1801 door Cor Hamoen; Koningsgezind? Door Wim Kusee; Stationsgebouwen in Bodegraven door Wim Kusee; Bevalling met dodelijke afloop door Rob Alkemade; Oproep: Bijnamen van Bodegravers door Wim Kusee; Oproep: Bôreft door Wim Kusee; Oproep: Krijgsgevangen door Wim Kusee.Boreftse Berichten ons tweemaal per jaar verschijnend blad is uitgekomen en verspreid onder de donateurs.
Met tal van onderwerpen is het weer een interessante uitgave:
* Een verhaal over een gebeurtenis in 1961; zal Brigitte Bardot ècht de Bodegraafse skelterbaan bezoeken?
* Een olympisch kampioen uit 1928
* Een mooi verhaal over een “kostkip” in de oorlogsjaren
* Boer Cor Beijen, volgens de schrijver een “vrijgezelle zonderling”
en nog veel meer is te lezen in deze uitgave.

Advertenties